Eminent besök hos utbildningsprogrammet IT-stödperson

Anne-Marie Eklund Löwinder bjöds in till utbildningsprogrammet IT-stödperson för att prata om IT-säkerhet. Det är hennes expertområde. En närmare titt på hennes bakgrund ger att hon i närmare 20 år ansvarat för säkerhetsarbetet på Internetstiftelsen i Sverige som ansvarar för den svenska toppdomänen, .se.

Anne-Marie har sedan 1999 jobbat med utvecklingen och införandet av säker DNS för att göra internet säkrare. År 2010 valdes hon som en av få personer i världen, till Trusted Community Representative och år 2013 blev hon invald i Internet Hall of Fame.

- Jag lyssnade på hennes sommarprat 2022 och sedan läste jag i ett reportage i Nya Åland att hon har sommarstuga i Lemland. Vi fick kontakt och bjöd in henne och hon tackade ja, berättar programledare Kjell Hansen vid IT-stödperson.

I 1,5 timme berättade hon bland annat om säker DNS, vad det är och varför det behövs. Hon tog även upp de tekniska bitarna. Hon berättade om resor till Culpeper som ligger i Virginia, USA. Kort kan det beskrivas som att här skapas nycklar till DNSSEC.

- Studerande fick en inblick i den stora världen. När det gäller säkerheten så fick vi veta att intelligenta brödrostar kan göra så att internet kraschar. Det viktiga är att veta vad man ska göra när det händer något med IT-säkerheten. Anne-Marie är det mest eminenta besöket under de fem år jag har jobbat här. Det var roligt att studerande ställde några frågor också så det blev diskussion, säger Kjell Hansen.

Vad gav hon för konkreta tips när det gäller säkerheten?

- Använd inte samma lösenord på flera ställen. Ett bra lösenord innehåller minst 15 tecken. Men det behöver inte vara stora bokstäver eller siffror. Och det behöver inte bytas särskilt ofta, säger Kjell Hansen.

Lägg till ny kommentar