Information till nya merkonomstuderande

Information till nya merkonomstuderande

Välkommen till dina merkonomstudier vid Ålands yrkesgymnasium och välkommen till vårt glada gäng!

Vår personal

Hos oss arbetar följande yrkeslärare: Yana Jahrén (grupphandledare för dig och din klass i MERK23), Staffan Lindholm, Pia Nyberg, Jaana Salminen, Fredrik Schwartz, och Anne-Christine Silander. Vi har också flera lärare i gemensamma ämnen, som svenska, matematik och engelska.

Vår studiehandledare är Gabriella Husell och speciallärare är Ann-Christina Kjeldsen. Studiekoordinator är Kerstin Welander och skolvärd Cecilia Jansson.
Biträdande rektor är Daja Rothberg.

Lokaler

Vi delar skolhus med utbildningarna IT-stödperson, kock och servitör. Tillsammans är vi ungefär 200 studerande och 35 anställda som arbetar vid Strandgatan 1.

De perioder då du har gemensamma ämnen kommer du att studera i Ålands yrkesgymnasiums lokaler på Östra Skolgatan 2 och i teknikenhetens hus på Neptunigatan 19.

Uppgifter som ingår i studierna

I anslutning till matsalen på Östra Skolgatan finns Handels Café, som vi sköter. Alla våra studerande arbetar ca 5-6 dagar per läsår i caféet för att lära sig mer om kundservice och försäljning. Det ingår i studierna och de dagar du arbetar i caféet förväntas du ta igen dina missade lektioner.

Vi deltar i olika happenings och events för att du ska få bekanta dig med verkliga projekt.

Läromedel och kostnader

Du kommer under lektionstid att få låna läroböcker från skolan. Papper och penna ska du däremot ordna med själv och ha med dig till samtliga lektioner.

Dator

För dina studier hos oss måste du ha en egen bärbar dator (laptop). Om du har svårt att skaffa en egen laptop, kontaktar du biträdande rektor Daja Rothberg så ser vi vad vi kan hjälpa till med.

Vi rekommenderar en dator av PC-typ med Microsoft Windows 10 eller nyare som operativsystem. Datorns batteri behöver klara minst en halv skoldag (4h). Kravet på datorn är att den ska klara av Microsoft Office 365 programmen (Word, Excel, Powerpoint osv). Som studerande får du tillgång till Office 365 utan kostnad under hela studietiden.

Skolan subventionerar datorinköpet med 400€. Summan fås efter ansökan i period 1 i oktober.

Välkommen

Vi ser fram emot att få träffa dig och tycker att det ska bli trevligt att starta ett nytt läsår. Är det något du undrar över kan du ringa skolan 018-536 600. Vi är på plats efter sommaren igen från den 7 augusti 2023.

Varmt välkommen den 14 augusti!

Med vänlig hälsning,

Daja Rothberg
Biträdande rektor
Tfn: 018-536611
daja.rothberg@gymnasium.ax