Bedömning och betyg
Bedömningens uppgift är att
- upplysa dig, den studerande, om dina framsteg och inlärningsresultat
- motivera och handleda dig i dina studier.
Bedömningen grundar sig på läroplanens mål och som studerande har du rätt att på förhand få grunderna för bedömning och vitsordsgivning klarlagda.
Alla HUTH-studieavsnitt bedöms enligt de kriterier som stipuleras i Ålands lyceums läroplan och studieavsnittsbeskrivningar. Studieavsnitten bedöms enligt skala 4-10 eller med bedömningen godkänd-underkänd (se beskrivningarna i Ålands lyceums läroplan i Wilma).
Bedömning
Studieavsnittsbedömning sker i slutet av varje period och grundar sig utöver eventuella skriftliga prov på fortlöpande observation och utvärdering av den studerandes prestationer. I bedömningen beaktas också den studerandes förmåga till självständigt arbete och samarbete med andra.
Allmänna bedömningskriterier
Vitsordet berömliga kunskaper och färdigheter (9-10) ges åt studerande som
- har ingående och helhetsmässiga kunskaper
- har lätt för att se samband och helheter
- löser problem och uttrycker sig självständigt, kreativt och personligt
- självständigt kan strukturera, planera och redovisa arbeten
- kan värdera och analysera behandlat ämnesområde
- har mycket goda förutsättningar för fortsatta studier.
Vitsordet goda kunskaper och färdigheter (7-8) ges åt studerande som
- har goda kunskaper
- förstår orsak och verkan
- kan arbeta efter modeller
- kan redovisa sina kunskaper men som behöver ett visst stöd för strukturering
- har goda förutsättningar för fortsatta studier.
Vitsordet nöjaktiga kunskaper och färdigheter (5-6) ges åt studerande som
- har vissa splittrade kunskaper
- har svårt att se helheter
- inte kan redovisa självständiga kunskaper
- har begränsade, men i huvudsak tillräckliga, förutsättningar för fortsatta studier.
Missnöjd med bedömning
Om du är missnöjd med bedömningen agerar du så här:
- Vänd dig inom 14 dagar räknat från bedömningsdagen skriftligen eller muntligen till vederbörande lärare och begära rättelse. Som bedömningsdag räknas studieavsnittets sista lektion såvida läraren inte av särskilda skäl har flyttat utgivningen till ett senare datum. Detta datum måste dock noteras och dokumenteras i bedömningslistan i förväg så att alla deltagare vet vilken tidpunkt som gäller.
- Om du fortsättningsvis är missnöjd med lärarens beslut kan du vända dig till lyceets rektor inom 14 dagar från det att läraren skriftligen eller muntligen besvarat rättelseansökan.
- Om du fortsättningsvis är missnöjd med rektors beslut kan du vända sig till styrelsen för Ålands gymnasium. En sådan ansökan ska lämnas inom 30 dagar efter det att rektor lämnat sitt utlåtande.
Fusk
Studerande som gör sig skyldig till fusk eller försök till fusk, till exempel genom plagiat, får underkänt studieavsnittsvitsord. Vid fusk kontaktas alltid omyndig studerandes vårdnadshavare. Studieavsnitt som underkänts på grund av fusk får inte tenteras. I särskilt graverande fall kan ärendet föras till skolans ledningsgrupp som kan föreslå för styrelsen att studerande relegeras i enlighet med gällande lag.
Underkända studieavsnitt
Två tredjedelar av studiepoängen i ett läroämne måste vara godkända. Det innebär att du kan få underkänt vitsord i enstaka studieavsnitt utan att det påverkar din rätt att fortsatt delta i undervisning och avläggande av HUTH. Kom ändå ihåg att studierna i många ämnen bygger vidare på tidigare kunskaper, och ett underkänt vitsord kan få konsekvenser för dina chanser att klara kommande studieavsnitt.
Av studierna i ett läroämne får du ha underkända prestationer enligt följande:
LP2021 | |
---|---|
Andel studiepoäng i läroämnet | Högsta tillåtna antal studiepoäng underkänt |
2-5 | 0 |
6-11 | 2 |
12-17 | 4 |
18- | 6 |
Betyg och intyg
Studieprestationer
Dina studieprestationer registreras i skoladministrationsprogrammet Wilma. Om du är omyndig kan även din vårdnadshavare se prestationerna i Wilma. Du har därutöver rätt att på begäran få ett skriftligt utdrag från utbildningsprogrammets kansli eller studiehandledaren.
Gymnasieexamensbetyget
På gymnasieexamensbetyget från Ålands yrkesgymnasium överförs bedömningen av HUTH-läroämnena till den bedömningsskala som gäller inom ditt eget utbildningsprogram.
Betyg över enskilda lärokurser
Lyceet skriver också ut ett studiekort/intyg över avlagda studieavsnitt med bedömning enligt lyceets skala. Detta kan användas för att styrka till exempel behörighet vid ansökan till högskolestudier i Sverige.