Information för studerande IT-stödperson

Till studerande och vårdnadshavare

Välkommen till Ålands Yrkesgymnasium!

Som studerande inom informations- och kommunikationsteknik jobbar vi mycket med datorer. Skolan lånar ut en bärbar dator till dig under studietiden, du behöver alltså inte köpa egen dator. Datorn är kompatibel med Lyceets krav, om du går HUTH/dubbelexamen och tänker skriva studentproven. Vi börjar med att installera datorn den första skolveckan. 
Vi använder mycket digitalt undervisningsmaterial som är gratis. 
Läsåret är organiserat i fem perioder, med olika ämnen i olika perioder. Vi har lov som de flesta andra skolor, använd loven för semesterresor i första hand. Se https://studnet.gymnasium.ax/alands-yrkesgymnasium för mer information om lov, perioder och annat som är viktigt för dig som studerande. 
Wilma används som administrativ plattform (schema, frånvaro meddelanden och vitsord).  Itslearning används som lärplattform. Där lägger lärarna ut all information, inlämningar, länkar, material osv. Inloggningar får du första veckan i skolan.
Under dina studier kommer du ha LIA (dvs praktik). LIA-tillfällena är utspridda under hela utbildningen. Under utbildningen kommer ni att genomföra yrkesprov som är det sätt varje examensdel examineras. 

Vår personal

Hos oss arbetar följande yrkeslärare: Kjell Hansen (programledare), Jimmy Jansson (grupphandledare åk 1), Petri Rautanen och Leif Hammar. Utöver yrkesläranra har vi även lärare i gemensamma ämnen  (=GEM)  som svenska, engelska, matematik osv.

Vår studiehandledare är Gabriella Husell, speciallärare är Patricia Högman. studiekoordinator är Kerstin Welander, skolvärd Cecilia Jansson och biträdande rektor är Daja Rothberg.

Lokaler

Vi delar huset (Strandgatan 1, fd Ålands hotell-och restaurangskola) med merkonomer, kockar och servitörer. I vårt hus är vi tillsammans ungefär 200 studerande och 35 i personalen.
De perioder då du har gemensamma ämnen kommer du att studera i Ålands yrkesgymnasiums lokaler på Östra Skolgatan 2.

Övrigt

Viktigt att tänka på är vårdad klädsel och hygien i skolan då vi ofta träffar många nyckelpersoner från arbetslivet i våra studier
Vi ser fram emot att få träffa dig och tycker att det skall bli trevligt att starta ett nytt läsår. Är det något du undrar över kan du ringa skolan 018-536 600 efter sommaren är vi på plats igen den 5 augusti 2022.
Vi ses den 11 augusti! Välkommen!
Med vänlig hälsning
Daja Rothberg
Tel: 04573452518
daja.rothberg@gymnasium.ax