Blodiglar och annat skoj på LIA:n i Hudiksvall

Två veckor var Rebeka Laba, Natalia Mile, Engla Pihlaja, Elsa Sundblom och Emilia Åberg på LIA (praktik) hos region Gävleborg i Hudiksvall.

De var på Varvets hälsocentral, kirurgiska avdelningen och hjärtintensiven vid Hudiksvalls sjukhus.

Elsa Sundblom berättar om tiden på kirurgavdelningen:

- Dels var vi med på olika undersökningar, men även på KAVA, som är akutsidan på kirurgavdelningen. Vi fick vara med och göra det mesta som till exempel såromläggningar, gastroskopi, stomier och blododlingar.

Hudiksvalls sjukhus testar nya behandlingsmetoder och en av dem är blodiglar.

- Blodiglarna ska hjälpa till vid till exempel hudtransplantationer, säger Elsa.

Hon har bara bra saker att säga om tiden i Hudiksvall.

- Vi fick se och lära oss väldigt mycket på två veckor. Vi besökte både hjärtintensiven och IVA. De som jobbade där var otroligt hjälpsamma, trevliga och snälla. De ville verkligen att vi skulle se saker och lära oss så mycket som möjligt. Det var en upplevelse och jag är nöjd att jag åkte, säger hon.

”Bästa praktiken”

Engla Pihlaja och Rebeka Laba var på Varvets hälsocentral och gjorde praktik. Det fick också vara med i verksamheten och utföra en rad olika arbetsuppgifter som till exempel: ta blodprov, EKG, urinmätningar, kateterinsättning, hörseltest och ögontrycksmätning.

- Vi var också med vi mindre operationer som när de ska ta bort ett födelsemärke som sedan ska föras vidare för kontroll av hudcancer, säger Engla.

I vår tar de examen som närvårdare och Hudiksvall gjorde ett så bra intryck att de kan tänka sig åka och jobba där i framtiden.

-Jättebra personal och sammanhållning. Jag upplever att jag får mer kunskap av att jobba på nya ställen och se lite nytt, säger hon.

- Den här praktiken var den bästa jag har haft, jag fick lära mig mycket nytt samt fått utöva saker vi har fått lära oss teoretiskt men aldrig praktiskt. Handledarna och alla kollegor på HC Varvet var väldigt välkomnande och professionella, de kollade inte på mig och Engla som studerande utan som en del av teamet, säger Rebeka Laba.

Detta finansierades av Erasmus+.

Lägg till ny kommentar