Utbildningsministern på besök

Vilket är ditt intryck av Ålands gymnasium under dessa besök?

- Att det innehåller så otroligt många bitar och jag är jätteimponerad av undervisningen. Det finns bland annat vuxenutbildning, läroavtal, yrkeskörkort och yrkesträningsprogrammet. Det är väldigt brett.

Vad vill du vara med och utveckla under din tid som minister? Några specifika områden?

- Det finns en hel del i regeringsprogrammet som berör Ålands gymnasium. Men vi behöver utveckla läroavtalen och det finns saker där som behöver lösas. Sedan handlar det om det livslånga lärandet med kurser och utbildningar. Vi får inte heller glömma bort att vi har studerande som saknar ett slutbetyg från grundskolan. Det är några exempel, det finns mycket annat också.

Vad tror du om framtidens utbildning på Åland?

- Utveckla dialogen med arbetslivet mera. Så att utbildningarna går hand i hand med efterfrågan och näringslivet. Allt går så snabbt och har ett högre tempo. Vi behöver följa samhällsutvecklingen och omvärlden. Att närregionerna Sverige och Finland kan komma hit och studera. Det blir en härlig dynamik med personer utifrån Åland.

Vad har du studerat?

- Jag gick den sociala linjen till sociokant på Yrkesskolan och även ett år på ADB- som var allmän grund inom data. Efter det började på socialhögskolan i Stockholm och blev socionom. Och så har jag gått en himla massa kurser och utbildningar bland annat till förberedande familjeterapeut.

Vilken är din hälsning till alla anställda och studerande?

- Ni gör ett bra jobb. Jag är stolt över er. Keep up the good work!