Så fixar elmontörer och frisörer distansundervisningen

Skoldagen startar vid en strand i Möckelö, Jomala för Thomas Rehnberg och Catalin Costache. Om allt går som planerat tar de examen som elmontörer den 29 maj. De installerar elen i nybyggd stuga till en kund och det är ett projektarbete i årskurs 3, ett delmål i en större examensdel. Thomas och Catalin har planerat allt arbete, allt från ritningar till kostnadsberäkning. De har nästan dagligen kontakt med kunden.

- Vi har jobbat här i olika etapper, just nu har vi dragit tråd och fixat på övervåningen. Det som ska ska bli ett sovloft, berättar Thomas Rehnberg.

- Vi stämmer av med kunden hela tiden. Nu väntar vi på var vi ska sätta spotlight i taket, säger Catalin Costache.

Läraren Roger Finnerman menar att det är ett bra projekt och att de får öva sig i att ta eget ansvar och samtidigt hitta nya lösningar.

- Det här passade mycket bra just nu med tanke på att skolan är stängd. Men utmaningen blir de kommande yrkesproven. Vi jobbar på en lösning och vi har redan börjat planera på hur det blir om distansstudierna förlängs, säger Roger Finnerman.

Duon tycker att det fungerar bra att jobba tillsammans och efter examen ska Thomas söka jobb inom branschen. Catalin satsar på vidarestudier i miljö-och energiteknik vid Arcada.

Klättrar i stolpar

Anders Gestberg har jobbat som linjeman vid Ålands elandelslag sedan 1984. Just nu instruerar han årskurs 3 vid elmontörsprogrammet i lågspänningsnät, alltså både luftledning och jordkabel. Platsen för detta är en skogsdunge där Ålands elandelslag bygger nya lokaler i Jomala. De studerande är just nu uppe i stolparna och klättrar.

- Vi pratar mycket om dimensioneringar och säkerheter. Vad händer om jag gör så här? Vi simulerar spänning så att de sedan kan koppla med spänning på. Det är ett gäng med gott samarbete. De är jätteduktiga och jag har nästan problem att sysselsätta dem. De går fort fram, säger Anders.

Diana Stenberg är nyss kommit ner från stolpen där hon har utfört arbetet.

- Det är roligt och fungerar jättebrs. Nya utmaningar och vi lär oss nya saker. Helt nytt sätt att tänka på, säger hon.

Efter arbetet vid Ålands elandelslag ska hon ut till Vårdö på projektarbete, en kund har gjort en beställning.

- Hittills tycker jag att det fungerar bra med distansarbete, säger hon.

Redovisning på distans

I en konferenslokal på Neptunigatan 19 sitter frisörlärare Rosina Lehto. Med sig på videolänk har hon de studerande i årskurs 1. De ska redovisa ett grupparbete och idag ska de redovisa digitalt. Hon inleder med att fråga hur alla mår och hur det känns just nu. Sedan drar lektionen igång. Det handlar om produktkunskap och tolka innehållsförteckningen i ett shampoo. Uppgiften finns i den digitala plattformen Itslearning och de delar dokumenten med varandra.

- Varför tillsätter man alkohol i ett shampoo? undrar en studerande.

- Vad har salterna för effekt? undrar en annan studerande.

Lektionen avslutas med ett grupparbete om allergiframkallande ämnen i hudvård, kosmetika och deodoranter. De ställer frågor till varandra och sedan är det dags för avslut. Nu väntar en period med gemensamma ämnen för de studerande.

- Alla studerande fick med sig dockhuvuden och stativ hem. De har övat tvätt och rullningar.  Jag har strävat efter att ha digitala träffar varje dag för att se hur det går. De skickar in bilder och filmer på när de jobbar hemma. Någon har visat massageteknik och hårbottenmassage när hon tvättade håret på sin mamma.

Även för frisörerna väntar yrkesprov.

- Jag ser ingen omöjlighet i det. Vi har planerat så att vi klarar av detta. Men det är klart att stängningen av skolan påverkar. Men den studerande som har förutsättningarna och jobbar på kommer att få examen, säger Rosina Lehto.

Mer bilder från distansundervisningen i länken.

Länkar: