Marcus gjorde praktik ombord på bulkfartyget Kallio

Marcus Piitulainen, studerande åk 2 vaktstyrman, hade en speciell praktikperiod i januari-mars. 

Han gjorde sin praktik hos rederiet Etelä Suomen laivaisto och ombord på det 160 meter långa bulkfartyget Kallio. Det blev en resa som tog honom hela vägen till Egypten. 

- Jag var på bryggan, däck och i lastutrymmet. Vi körde Uleåborg-Egypten, det tog 18 dagar. Vi stannade bara i Skagen och Gibraltar för att bunkra. Det var skönt, istället för konstanta förtöjningar, säger han. 

Arbetsuppgifterna var varierande, allt från att ta bort rost på däck till att måla och städa i lastutrymmet och fixa trossarna. Uppe på bryggan var det mest att hålla utkik. Ombord är språken finska och engelska. Det var lärare Jonathan Eriksson i samråd med Sjöfartens PraktikKvarn som ordnade med alla detaljer innan. 

- Jag kan finska så det var bara att åka. Det kom lite oväntat. Men jag gillar långfart och kan tänka mig att jobba med det i framtiden. 

Annorlunda upplevelse 

Väl framme i staden Alexandria, Egypten väntade många nya upplevelser för Marcus. 

- Det är annorlunda än Europa på flera sätt, till exempel så måste vi ständigt ha en landgångsvakt. Det är mycket korruption där och både anställda i hamnen och lotsen ville ha cigaretter. Det har jag inte varit med om förut, säger Marcus. 

- Men det var coolt på flera sätt. Jag fick möjligheten att åka till pyramiderna. 

Efter Alexandria bar det av mot den grekiska ön Milos. Där skulle det lastas bentonit som används i vissa målarfärger. 

- Det var riktigt fint och vi hade mellan 15 och 20 grader. 

Efter besöket på Milos tog Marcus flyget hem igen och den sex veckor långa praktiken var avklarad. 

Framtiden 

Efter att Marcus tar examen blir det att göra militären i Finland. Sedan är planen att studera vidare till sjökapten, i Åbo eller hos Högskolan på Åland. 

- Utan tvekan har utbildningen här gett mig massor, säger han.

Lägg till ny kommentar