Information till nya merkonomstuderande

Information till nya merkonomstuderande

Välkommen till dina merkonomstudier vid Ålands yrkesgymnasium! Vi  vill hälsa dig välkommen till vårt glada gäng!

Vår personal

Hos oss arbetar följande yrkeslärare: Jaana Salminen, Peter Strandvik, Staffan Lindholm (grupphandledare åk 1), Fredrik Schwartz, Anne-Christine Silander och Pia Nyberg. Utöver yrkeslärarna har vi även lärare inom de gemensamma ämnen (=GEM) som svenska, engelska, matematik osv. 

Vår studiehandledare är Gabriella Husell och speciallärare är Ann-Christina Kjeldsen. Studiekoordinator är Kerstin Welander och skolvärd Cecilia Jansson.  Biträdande rektor är Daja Rothberg.

Lokaler

Vi delar huset med utbildningsprogrammen: IT-stödperson, kock och servitör. Tillsammans är vi ungefär 200 studerande och 35 personal i vårt hus

De perioder då du har gemensamma ämnen kommer du att studera i Ålands yrkesgymnasiums lokaler på Östra Skolgatan 2 och i teknikenhetens hus på Neptunigatan 19.

Uppgifter som ingår i studierna

I studierna ingår att sköta Handels café ca 5-6 dagar per läsår. Handels café finns på Östra skolgatan i anslutning till matsalen. De dagarna studerande jobbar i café tas missade lektioner igen. 

I studierna ingår vissa helgarbeten såsom att arbeta med Skördefesten och övriga mindre projekt. 

Läromedel och kostnader

Läromedel inskaffas under första året och används under hela studietiden.
Följande läroböcker behöver du skaffa innan skolstart:
- H2000 Servicekunskap
- E3000 Företagsekonomi 1,  övningsboken samt faktaboken.
- Papper och penna behövs på samtliga lektioner.

Dator

För dina studier hos oss måste du ha en egen bärbar dator (laptop). Om du har svårt att skaffa en egen laptop, kontaktar du mig så ser vi vad vi kan hjälpa till med.  Laptopen ska vara en dator av PC-typ med Microsoft Windows som operativsystem. Kravet på datorn är att den ska klara av Microsoft Office 365 programmen (Word, Excel, Powerpoint osv). Som studerande får du tillgång till Office 365 utan kostnad under hela studietiden. 

Övrigt 

Viktigt att tänka på är vårdad klädsel och hygien då det under utbildningen och studietiden är träffar och möten med nyckelpersoner från arbetslivet. 

Välkommen

Vi ser fram emot att få träffa dig och tycker att det ska bli trevligt att starta ett nytt läsår.

Om det är något du undrar över kan du ringa skolan  tel. 018-536 600. Vi är på plats efter sommaren igen från den 5 augusti 2022.

Varmt välkommen den 11 augusti!

Med vänlig hälsning

Daja Rothberg

Tel: 04573452518

daja.rothberg@gymnasium.ax