Information till nya merkonomstuderande

Information till nya merkonomstuderande

Välkommen till dina merkonomstudier vid Ålands Yrkesgymnasium! Vi  vill hälsa dig välkommen till vårt glada gäng!

Vår personal

Hos oss arbetar följande yrkeslärare: Jaana Salminen, Peter Strandvik, Staffan Lindholm, Fredrik Schwartz, Anne-Christine Silander (grupphandledare åk 1), Anders Nilsson. Vi har också flera lärare i gemensamma ämnen som du kommer att ha då du läser gemensamma ämnen, som svenska, engelska, matematik osv.

Vår studiehandledare är Gabriella Husell, speciallärare är Patricia Högman. Studiekoordinator är Kerstin Welander, skolvärd Cecilia Jansson. Biträdande rektor Daja Rothberg.

Lokaler

Vi delar huset med datanom,- kock och servitörer. Tillsammans är vi ungefär 200 studerande och 35 personal i vårt hus

De perioder då du har gemensamma ämnen kommer du att studera i Ålands yrkesgymnasiums lokaler på Östra Skolgatan 2 och i teknikenhetens hus på Neptunigatan 19.

Uppgifter som ingår i studierna

I anslutning till matsalen på Östra Skolgatan finns Handels Café, som vi sköter. Alla våra studerande arbetar ca 5-6 dagar i året i caféet. Det ingår i studierna.

Du ska också reservera helgerna för Skördefesten varje år , då kommer alla våra studerande att arbeta. Detta ingår i studierna. Även andra kvällar och helger kommer vi att arbeta med olika mindre projekt.

Läromedel och kostnader

Följande läroböcker behöver du skaffa innan skolstart: H2000 Servicekunskap samt E3000 Företagsekonomi 1 både övningsboken samt faktaboken . De flesta läromedel skaffas under första året men används hela studietiden. Papper och penna skall du ha med dig till samtliga lektioner.

Dator

För dina studier hos oss måste du ha en egen bärbar dator (laptop). Om du har svårt att skaffa en egen laptop, kontaktar du mig så ser vi vad vi kan hjälpa till med. Laptopen ska vara en dator av PC-typ med Microsoft Windows som operativsystem. Kravet på datorn är att den ska klara av Microsoft Office 365 programmen (Word, Excel, Powerpoint osv). Som studerande får du tillgång till Office 365 utan kostnad under hela studietiden. Om du ändå har en dator av annan typ är det på ditt ansvar att du hittar program som går att använda eller så får du utföra vissa kurser (som kräver Windows) enbart på skolans datorer.

Övrigt

Viktigt att tänka på är vårdad klädsel och hygien i skolan då vi ofta träffar många nyckelpersoner från arbetslivet i våra studier.

Tänk på hygien kraven och tvätta händerna ofta. Alltid då du kommer till skolan, under dagens gång och då du går hem

Vi ser fram emot att få träffa dig och tycker att det skall bli trevligt att starta ett nytt läsår. Är det något du undrar över kan du ringa skolan 018-536 600 efter sommaren är vi på plats igen den 9 augusti 2021.

Vi ses den 16 augusti! Välkommen!

Med vänlig hälsning

Daja Rothberg

Tel: 04573452518

daja.rothberg@gymnasium.ax