Info för nya merkonomstuderande

Välkommen till dina merkonomstudier vid Ålands Yrkesgymnasium! Vi  vill hälsa dig välkommen till vårt glada gäng!

Vår personal

Hos oss arbetar följande yrkeslärare: Daja Rothberg, Jaana Salminen, Peter Strandvik, Staffan Lindblom, Mikael Selander, Fredrik Schwartz. Vi har också flera lärare i gemensamma ämnen som du kommer att ha under de fem perioderna då du läser gemensamma ämnen, som svenska, engelska, matematik osv.

Vår studiehandledare är Gabriella Husell och vår speciallärare är Patricia Högman. Biträdande rektor är Anna-Lena Groos.

Lokaler

Merkonomlinjen finns på Strandgatan 1. Vi delar huset med datanom-, kock och servitörslinjerna

De perioder då du har gemensamma ämnen kommer du att studera i Ålands yrkesgymnasiums lokaler på Östra Skolgatan 2 och i teknikenhetens hus på Neptunigatan 19.

Uppgifter som ingår i studierna

I anslutning till matsalen på Östra Skolgatan finns Handels Café, som vi sköter. Alla våra studerande arbetar ca 5-6 dagar i året i caféet. Det ingår i studierna.

Du ska också reservera helgerna för Skördefesten (20-22.9.2019), då kommer alla våra studerande att arbeta. Detta ingår i studierna. Även andra kvällar och helger kommer vi att arbeta med olika mindre projekt.

Böcker

Följande böcker behöver du köpa innan skolstart:

  • H2000 Servicekunskap - för goda relationer (upplaga 2017)
  • Goodwill 1 företagsekonomi faktabok (upplaga 2017)
  • Goodwill 1 företagsekonomi uppgiftsbok (upplaga 2017)
  • Exponent 1a från Gleerups förlag.

Reservera ytterligare ca 100 € för licenser, it-program samt eventuellt någon bok för gemensamma ämnen. En miniräknare behöver du också köpa. Papper och penna skall du ha med dig till samtliga lektioner.

Dator

För dina studier hos oss måste du ha en egen bärbar dator (laptop). Om du har svårt att skaffa en egen laptop, kontaktar du mig så ser vi vad vi kan hjälpa till med. Laptopen ska vara en dator av PC-typ med Microsoft Windows som operativsystem. Kravet på datorn är att den ska klara av Microsoft Office 365 programmen (Word, Excel, Powerpoint osv). Som studerande får du tillgång till Office 365 utan kostnad under hela studietiden. Om du ändå har en dator av annan typ är det på ditt ansvar att du hittar program som går att använda eller så får du utföra vissa kurser (som kräver Windows) enbart på skolans datorer.

Vi ses i höst!

Med vänlig hälsning

Anna-Lena
Ta kontakt om du undrar över något, se Konktaktperson